با ظهور دین مبین اسلام، تیراندازی هم به عنوان یک نیاز و هم یک صفت ذاتی مورد توجه قرار گرفت، مهارت مسلمانان در تیراندازی یکی از پایه های اصلی آنان در رزم بود.
پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: "سوارکاری و تیراندازی بیاموزید که از بهترین ورزش هاست." درقرن پانزدهم میلادی با اختراع اسلحه آتشین (توپ و تفنگ)، کم کم اهمیت و نقش تیراندازی با تیر و کمان در ارتش ها رو به کاستی گذاشت و از آن پس بهره گیری از این وسیله برای شکار، سرگرمی و ورزش مورد توجه قرار گرفت و مسابقات مختلفی با تیر و کمان بر پا گردید.
در اوایل قرن شانزدهم میلادی، با ساخت اسلحه های گرم و تفنگ های لوله بلند، تیراندازی در مراسم مذهبی و اعیاد مختلف به صورت آداب و رسوم مردم آن زمان شکل گرفته و مسابقاتی نیز با تفنگ برگزار می گردید.با توسعه و ساخت ابزارهای تیراندازی با سلاح، اولین مسابقات رسمی در قرن 19میلادی آغاز و اولین المپیک سال 1896 آتن در 9 رشته ورزشی برپا گردید که در بین آنها تیراندازی از بیشترین شرکت کننده برخوردار بود.
سازمان های اداره کننده ورزش تیراندازی:
1- فدراسیون بین المللی ورزش تیراندازی ISSF :
فدراسیون بین المللی ورزش تیراندازی در سال 1907 تاسیس گردید و در سال 1915 این فدراسیون منحل شد. در سال 1915 با نام UIT (union international de tir) اتحادیه بین المللی تیراندازی مجددا سازماندهی گردید.در سال 1939 فعالیت های این فدراسیون به حالت تعلیق درآمد و در سال 1947 با نام (UIT ) فعالیت های خود را از سر گرفت. در پانزدهم جولای 1998 عنوان "فدراسیون بین المللی ورزش تیراندازی" انتخاب گردید و علامت اختصاری آن ISSF می باشد.
2- فدراسیون تیراندازی جمهوری اسلامی ایران:
فدراسیون تیراندازی جمهوری اسلامی ایران در سال 1337 هجری شمسی مصادف با سال 1958میلادی تاسیس شده و تا کنون 14 نفر به عنوان فدراسیون بر آن مدیریت داشته اند.در حال حاضر این فدراسیون با هیئت های تیراندازی زیر مجموعه خود بالغ بر 30 هیئت در سراسر کشور مسئولیت اداره ورزش تیراندازی را بر عهده دارد.
رشته هاي مختلف تيراندازي :
بطور كلي ، تيراندازي به دو بخش داخل سالن و اهداف پروازي در خارج از سالن تقسيم مي شود .
داخل سالن :
1- 50 متر تفنگ درازكش مردان
2- 50 متر تفنگ 3 وضعيت مردان ( درازكش – ايستاده – زانوزده )
3- 10 متر تفنگ بادي مردان
4- 50 متر تپانچه مردان
5- 25 متر تپانچه سريع مردان
6- 10 متر تپانچه بادي مردان
7- 10 متر هدف متحرك مردان ( سيبل متحرك مي باشد )
8- 50 متر تفنگ بادي زنان
9- 10 متر تفنگ بادي زنان
10- 25 متر تپانچه زنان
11- 10 متر تپانچه بادي زنان
خارج از سالن ( اهداف پروازي ) :
12- تراپ مردان
13- تراپ دوبل مردان
14- اسكيت مردان
15- تراپ زنان
16- تراپ دوبل زنان
17- اسكيت زنان
هفده رشته ورزشي اشاره شده ، رشته هاي المپيك هستند اما 4 رشته ديگر در بازيهاي آسيايي انجام مي گيرد .
رشته بازيهاي آسيايي :
18- 50 متر تفنگ درازكش زنان
19- 10 متر هدف متحرك زنان
20- 25 متر تپانچه استاندارد مردان
21- 25 متر تپانچه مركز مردان
آشنايي با تجهيزات تيراندازي: 1- انتخاب سلاح
در بيشتر باشگاه هاي ورزشي ، تنها از چند سلاح استفاده مي شود. در اين باشگاهها ممكن است چند نفر با يك سلاح تمرين كنند. اين امر مي تواند در كيفيت تيراندازاني كه مي خواهند به سطوح بالايي برسند تاثير منفي بگذارد. اگر مصمم هستيد تا در اين رشته پيشرفت كنيد بايد از سلاح شخصي استفاده كنيد. هنگام انتخاب سلاح ، يكي از پيشرفته ترين انواع را كه با مقررات ISSF نيز مغايرت نداشته باشد انتخاب كنيد تا بتوانيد از آن در مسابقاتي كه زير نظر ISSF برگزار مي شود ، استفاده نماييد.
2- عينك مخصوص تيراندازي
اگر براي مطالعه به عينك احتياج داريد ، هنگام تيراندازي نيز بايد از عينك استفاده كنيد. حتي اگر چشم شما از نظر بينايي مشكلي نداشته باشد ، استفاده از عينك مي تواند در مشخص تر شدن آلات نشانه روي و كم كردن خستگي چشم موثر باشد. در اكثر رشته هاي تيراندازي ، از عينك استفاده مي شود.
3- گوشي مخصوص تيراندازي
گوشي يكي از وسايل بسيار ضروري در تيراندازي
است. استفاده از اين وسيله مي تواند علاوه بر حفظ سلامت شنوايي تيرانداز ،
صداي انفجار گلوله را به ميزان قابل توجهي كاهش دهد و از تاثير نامطلوب آن
بر عضلات هنگام رها شدن ماشه و حتي در زمان حركت تير و خرج آن از لوله
سلاح جلوگيري كند.
استفاده از گوشي تنها به كاهش صداي گلوله محدود نمي
شود و تيراندازان حتي مي توانند از آن در سالن هاي بادي نيز استفاده كنند
زيرا كاهش صداي محيط كه گاه ناشي از حضور تماشاچيان در سالن هاي تيراندازي
است مي تواند در ايجاد تمركز هنگام تيراندازي سهم تعيين كننده و موثري
داشته باشد. با توجه به تنوع گوشي هاي موجود بايد در انتخاب آنها بسيار دقت
كرد.
خصوصيات گوشي مناسب : * كيفيت بالايي داشته باشد * صداها را تا حد قابل توجهي كاهش دهد * سبك و راحت باشد.
4- لباس تيراندازي
لباس هاي تيراندازي بايد از نظر شكل ظاهري ، اندازه و ضخامت قسمت هاي مختلف آن با مقررات ISSF مطابقت داشته باشد. لباس مخصوص تيراندازي باعث كم شدن حركت بدن و ثبات بيشتر آن ، هنگام حالت گيري و نشانه روي مي شود.
5-دستكش تيراندازي
دستكش تيراندازي بايد از نظر شكل ظاهري ، اندازه و ضخامت با مقررات ISSF مطابقت داشته باشد. دستكش ، فشار ناشي از وزن تفنگ را به دست تيرانداز كاهش مي دهد.
6-كفش تيراندازي
كفش تيراندازي نيز مانند تجهيزات ديگر بايد از نظر شكل ظاهري ، اندازه و ضخامت با مقررات ISSF مطابقت داشته باشد. كفش تيراندازي باعث كاهش نيروي به كار گرفته شده عضلات ، به تعويق افتادن خستگي آنها و حمايت خارجي پا مي شود. كفش تيراندازي با افزايش زاويه بين پا ، محدوده حركتي مچ پا را بسيار كم مي كند. كف كفش بايد ضخيم و پاشنه آن ساييدگي نداشته باشد.
7-كلاه مخصوص تيراندازي
كلاه تيراندازي در بسياري از موارد به عنوان وسيله اي ضروري در تيراندازي استفاده مي شود.كلاه مي تواند ازمستقيم نور از سمت بالا و همچنين طرفين به شيشه عينك و چشم جلوگيري كند. قراردادن پوشش محدود كننده ديد روي كلاه مجاز نيست و تيرانداز تنها مي تواند از پوششي به ابعاد 10*3 سانتي متر در جلو يا كنار چشم استفاده كند.
8-بند تفنگ
بند ، وسيله اي است براي نگه داري سلاح كه يك طرف آن به وسيله گيره مخصوص به قسمت زير سلاح و طرف ديگر به بازو يا كتف تيرانداز متصل مي شود. استفاده مناسب از بند در كسب امتيازهاي بالا موثر است.